Składniki (2 porcje)
- 100 g zielonej soczewicy,
- 3 pomidory,
- marchewka,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- liść laurowy;
Przygotowanie
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć razem na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukaną soczewicę, liść laurowy. Zalać ok 0,75 l zimnej wody i gotować ok. 30
min aż soczewica zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory obrane ze skórki, przecier i koncentrat pomidorowy (zamiast koncentratu można dać więcej pomidorów, ale muszą być mocno dojrzałe). Doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować jeszcze przez 20 min. Smacznego! :)
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć razem na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukaną soczewicę, liść laurowy. Zalać ok 0,75 l zimnej wody i gotować ok. 30
min aż soczewica zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory obrane ze skórki, przecier i koncentrat pomidorowy (zamiast koncentratu można dać więcej pomidorów, ale muszą być mocno dojrzałe). Doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować jeszcze przez 20 min. Smacznego! :)
SOCIALIZE IT →